5 предимства на конопено масло за кожата

5 предимства на конопено масло за кожата
1. Подходящо е за всички типове кожа

Съществуват три основни типа кожа: суха, мазна и комбинирана. Типът кожа може да се промени под влиянието на фактори като възраст, хормони, болести, прием на лекарства и др.

В допълнение към кожните комбинации има хора, които имат чувствителна кожа. Хората, които имат чувствителна кожа усещат неприятни дразнения по лицето, придружени или не от еритема (зачервявания). Тези симптоми могат да се проявят като боцкане, усещане за опънатост, за топлина, усещане за изгаряне и по-рядко като сърбеж. Много често тези хора понасят много малко козметични продукти по лицето си.

Независимо дали кожата ви е мазна, суха или чувствителна, маслото от коноп е подходящо за повечето типове кожа, поради способността си да овлажнява кожата, без да запушва порите. Балансира мазната кожа, като я хидратира, като същевременно регулира производството на себум. От своя страна това ограничава запушването на порите, което може да предотврати състояния като акне.

2. Има противовъзпалителни свойства

Често кожата ни е в състояние да се бори с признаците на възпаление - като зачервяване и сърбеж, но понякога се нуждае от помощ за успокояване на тези симптоми. Освен това, възпалителните кожни състояния като екзема и псориазис почти винаги изискват особено внимание чрез лекарства или локални кремове.

Конопеното масло съдържа омега-6 мастни киселини, които се борят с възпалението. Една от тях - гама-линоленова киселина (GLA) - има силни противовъзпалителни свойства, които помагат за успокояване на възпалената кожа. GLA също се бори с възпалението и намалява дразненето, като генерира нови клетки и насърчава възстановяването на кожата.

Но GLA не е единствената мастна киселина, която прави конопеното масло изключително полезно за лечение на кожни заболявания. Маслото е богато на други омега-6, както и на омега-3 мастни киселини, които го правят полезно за лечение на различни състояния на кожата. Например, проучвания показват, че диетичното конопено масло може да подобри и дори да лекува симптоми на клиничен атопичен дерматит.

Потенциалните противовъзпалителни свойства на конопеното масло биха могли да го направят ефективно при лечение на много други кожни заболявания, включително псориазис, екзема, акне и лишей.

3. Овлажнява кожата, без да запушва порите

Огромна полза от използването на конопено масло за кожата е способността му да хидратира, като същевременно балансира количеството себум в кожата и без непременно да запушва порите. Маслото помага за подмладяване на сухата кожа, така че да не стане лющеща се, сърбяща или податлива на инфекция или възпаление. Но конопеното масло е не само ефективно за овлажняване на суха кожа. Също така може да помогне за балансиране на кожните масла при хора с мазна кожа. Мазната кожа може да доведе до запушване на порите, което от своя страна може да причини развитието на акне - състояние на кожата, което води до растежа на бели точки, черни точки и кисти. Въпреки че има много продукти за кожа, които могат да лекуват някои от тези проблеми, не е лесно да се намери такъв, който да поддържа както мазна, така и суха кожа.

4. Може да помогне за забавяне на процеса на стареене

Конопеното масло не е полезно само за успокояване или хидратиране на кожата - то има и свойства против стареене. Съдържа витамин F и мастни киселини, известни като олеинова и линолова киселини. Тези киселини играят важна роля за забавяне на процеса на стареене на кожата и подобряване на здравето на кожата. Тялото не произвежда нито една от тези киселини по естествен път, така че те трябва да се консумират от външни източници.

Олеиновата и линолевата киселини са отговорни за укрепването на външния слой на кожата. Това позволява на кожата да задържа по-големи количества вода, което я поддържа гладка, еластична и здрава. В резултат на това броят на бръчките и фините линии, които се развиват, е значително намален. Известно е също, че мастните киселини предпазват кожата от агресори, които причиняват преждевременно стареене.

5. Засилва оксигенацията на кожата

Конопеното масло съдържа витамин Е - хранително вещество, което подпомага производството на червени кръвни клетки в тялото. Червените кръвни клетки играят критичната роля за пренасяне на кислород до всички части на човешкото тяло. Тези клетки също са от съществено значение за ускоряване на разширяването на кръвоносните съдове, така че кръвта да може да тече добре и да достигне ефективно до всички органи на тялото.

Поглъщайки или прилагайки конопено масло върху кожата, вие увеличавате количеството на витамин Е в тялото. Това гарантира, че кожата получава добре кислородна кръв. Кислородната кръв също доставя богати хранителни вещества на кожата, поддържайки я здрава и здрава през цялото време.

Конопеното масло е високоефективна съставка за подхранване на кожата, независимо от начина, по който го приемате или прилагате. Маслото може да бъде погълнато или приложено върху кожата. Маслото е безопасно за употреба от повечето хора и, за разлика от много други продукти за кожа, действа добре върху различни видове кожа.

Богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини, маслото подхранва кожата ефективно и не запушва порите ѝ. Ако не сте започнали да използвате конопено масло, помислете за това и започнете да се наслаждавате на всички предимства, които споменахме по-горе. Най-добрият начин да получите максимални ползи от конопеното масло е да го направите част от ежедневната си диета.https://canex.co.uk/hemp-oil-for-skin-5-benefits-you-should-know-about/