Как да лекуваме гингивит и парадонтоза

Как да лекуваме гингивит и парадонтоза Устната кухина е част от човешкото тяло и като всяка една от него е податлива на инфекции. 75% от хората страдат от заболявания на венците и е важно да знаем, че те не са само стоматологичен проблем, а болести засягащи тънкия слой клетки покриващ вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Днес ще си поговорим именно за основните и най-често срещани заболявания на венците и как можем да предотвратим появата им. Като начало ще се запознаем накратко с това какво представлява венеца, неговата функция и причините за възникване на проблемите свързани с него.

Венецът е поддържащата тъкан на зъбите, заедно със зъбния цимент и перидонталните лигаменти. Всички те сформират т.нар. перидонт. Най-често срещаните проблеми на венците са гингивит и пародонтоза, а причината за появата им е плаката. Тя трябва да бъде отстранявана ежедневно с поддържане на добра устна хигиена, в противен случай се втвърдява и се превръща в зъбен камък, а той може да бъде отстранен единствено от стоматолог.

Основни симптоми на гингивит и пародонтоза:
 Дискомфорт и болка във венците
 Червени, подути и кървящи венци
 Лош дъх
 Отдръпване и оголване на венците
 Оформяне на джобове около зъбите
 Разклащане и падане на зъб

Какво е гингивит?
Гингивитът е възпаление на венците, при което се наблюдава подуване, зачервяване и кървене при миене на зъбите. Заболяването бива няколко типа и засяга тъканите поддържащи зъбите, като липсата на лечение води до пародонтоза. Важно е да знаем, че гингивитът се лекува с правилна устна хигиена, използване на подходяща паста за зъби, серум или вода за уста и редовно почистване на зъбите при стоматолог.

Какво е пародонтоза?
Пародонтозата е сериозна хронична форма на възпаление, която се характеризира  с кървене и отдръпване на венците, разклатени зъби и постоянен лош дъх. Липсата на лечение води до увреждане на структурите и загубата на зъб. Лечението на пародонтоза, като хронична патология, има за цел да премахне инфекцията и да предотврати повторната и поява. Извършва се от специалист стоматолог и всяко едно самолечение води до нетраен и често влошаващ положението резултат.

Лечение на гингивит и пародонтоза:
  Най- доброто лечение при заболявания на венците е разбира се превенцията. Важните основи на профилактиката се основат  на правилна устна хигиена и редовно посещение при стоматолог. Ежедневното миене на зъби два пъти на ден, почистването с конец и вода за уста са първото и основно правило за здраве на вашата устна кухина. Отказване от тютюнопушенето, балансираното хранене и профилактичните прегледи само ще помогнат да избягате срещата с този тип проблеми.
 Лечението при заболяванията на устната кухина е правилната и навреме поставена диагноза. Подходите са много и различни, но винаги се започва с почистване на плака и зъбен камък от повърхността на венеца до най-дълбоката област на пародонталните джобове , поне два пъти в година. При силни възпалителни процеси често се изписват антибиотици, както и приложение на специални медицински изделия като серуми, гелове, пасти и води за уста. При разклатени зъби може да се наложи шиниране, което да стабилизира зъбите и удължи живота им.

На 20 март ежегодно се отбелязва Световния ден на оралното здраве и за  нас е важно да напомним, че грижата за зъбите и устната кухина е от изключително значение за Вашето самочувствие, качество на живот и добро физическо състояние. Нека не пренебрегваме грижата за себе си, насладата от общуването и подаряване на щастие чрез усмивка.

Бъдете отговорни и здрави!