Как да поддържаме протезите?

Как да поддържаме протезите?
Защо протезите предизвикват неразположения?

Протезите могат да бъдат важно решение при загубата на зъби. Днешните протези не са като тези, които носеше баба Ви. Те са по-удобни и с естествен вид, отколкото са били в миналото. И все пак, ако не се грижите правилно за протезите си, може да възникнат проблеми.

В тази статия разглеждаме често срещаните проблеми с протези и как те могат да бъдат лекувани или предотвратявани.

Ако носите протези, много е важно да поддържате устата си чиста и здрава. Също така трябва да носите само протези, са изработени специално за Вас и са Ви комфортни. В противен случай могат да възникнат следните проблеми:

• Дразнене на венците и устата
• Проблеми с храненето и говоренето
• Протези, които се движат в устата ви
• Инфекции в устата

Ако имате проблеми със зъбните си протези, веднага се обърнете към зъболекаря си. Протезите Ви може да се наложи да бъдат коригирани или заменени.

Ето няколко начина за лечение на различни проблеми с протези:

Уверете се, че протезите са Ви по мярка. С течение на времето венците и костите ви ще се променят и протезите ви няма да се поберат добре. Когато това се случи, вашите зъбни протези трябва да бъдат коригирани, модифицирани или заменени от Вашия зъболекар. Никога не се опитвайте сами да коригирате протезите си.

Говорете по-бавно. Когато за първи път получите протези, може да ви е трудно да произнесете определени думи. Бъди търпеливи. Практикувайте изговарянето на предизвикателните думи на глас и говорете бавно. Ако протезите ви се движат, когато се смеете или се усмихвате, внимателно захапете и преглътнете, за да ги върнете на мястото си. Консултирайте се с вашия зъболекар, за да коригирате напасването.

Яжте меки храни. Ако имате проблеми с храненето, следвайте тези съвети:
• Вземете малки хапки мека храна, като яйца и кисело мляко.
• Не яжте нищо лепкаво.
• Дъвчете храната си бавно.
• Когато дъвчете, използвайте двете страни на устата си едновременно. Това предотвратява движението на протезите ви напред или преобръщане.
• Храненето ще стане по-лесно, когато свикнете със зъбните си протези. След време трябва да можете да ядете повечето храни.

Използвайте лепило. Лепилата за протези помагат на протезите ви да останат на място и да ги накарат да се чувстват по-сигурни. Но лепилата за протези не трябва да се използват за фиксиране на стари или лошо монтирани протези - и обикновено трябва да се избягват. Когато използвате лепило, следвайте внимателно инструкциите. Използвайте само малко количество.

Инфекции в устата, свързани със протези
Някои хора, които носят протези, получават инфекции на устата, като:

• Ангуларният хейлит. Това е болезнена инфекция, която причинява възпаление и напукване в ъглите на устата. Причинява се от свръхрастеж на дрожди. За да предотвратите хейлит, посещавайте редовно зъболекаря си, за да сте сигурни, че протезите ви пасват правилно. Също така, опитайте се да не търкате или да облизвате ъглите на устата си.

• Стоматит. Това е друга инфекция, която се причинява от твърде много мая. Може да не знаете, че имате стоматит, предизвикан от протеза, тъй като симптомите не винаги са очевидни. Когато симптомите са забележими, може да видите малки червени подутини на покрива на устата или общо зачервяване на устата, особено под горните протези.

Както хейлитът, така и стоматитът могат да бъдат лекувани с лекарства и подходящи грижи за протези.

Как да се грижим за протезите?

Сваляйте протезите преди сън. Освен ако зъболекарят не Ви посъветва да го правите за определено време, например след многократно изваждане и първоначално доставяне на нови протези, не спите с протезите си.

Работете внимателно с протези. Протезите ви са деликатни и могат лесно да се счупят. Когато държите протезите си, застанете над мивка, пълна с вода, или поставете кърпа върху плота. По този начин протезите ви ще бъдат защитени, в случай че случайно ги изпуснете. Също така, дръжте протезите си безопасно на място, недостъпно за деца и домашни любимци.

Почиствайте протезите си ежедневно. Ето няколко съвета за почистване на протезите:
• Накиснете протезите си за една нощ в почистващ препарат за протези.
• Почиствайте ги старателно всяка сутрин, преди да ги поставите в устата си.
• Използвайте четка с мек косъм или специална четка за почистване на протези.
• Можете да използвате обикновен сапун и топла вода или да помолите зъболекаря си да препоръча почистващ препарат за протези.
• Никога не използвайте прахообразни домакински почистващи препарати или белина върху протезите си, нито паста за зъби, която е твърде абразивна.

Почиствайте устата си всеки ден. Почиствайте и масажирайте венците, езика и покрива на устата си всеки ден, преди да поставите протезите си. Това ще помогне да поддържате устата си здрава.

Нашето предложение при раздразнения от протези е Каннадент серум е създаден за грижа на устните и лигавицата на устата като действието му е с антимикробен, антивирусен и антимикотичен ефект. Той подпомага бързото регенериране на тъканите, намаляване на температурата, сърбежа, чувството за стегнатост и опънатост. Прилага се при херпеси и афти, парадонтоза , при използване на протези или брекети.

Намалява бързо чувството на напрежение . Серумът може да се използва няколко пъти на ден според нуждите. Препоръчва се няколко капки да се разтворят в чаша вода и да се жабури.

Източник: www.webmd.com/oral-health/guide/common-denture-problems
Снимка: www.canva.com