Каквo значение има pH в интимните продукти

Каквo значение има pH в интимните продукти
Адекватната ежедневна интимна хигиена е от съществено значение за предотвратяване появата на парене, сърбеж, дразнене, зачервяване и усещане за парене в интимната зона.

Изключително важно е да изберете продукт, подходящ за интимна хигиена, който допринася за поддържане и укрепване на физиологичните механизми на защита на женската генитална област.

В тази статия научете защо е от съществено значение да се използва продукт, който има способността да го поддържа или възстановява, когато се промени.

Какво е вагинално рН?
PH (потенциалът на водорода) е мерна единица, която определя дали средата е по-кисела или алкална.

Скалата на pH варира от 1 до 14. Когато стойността на pH е 7, средата е неутрална. Ако рН е по-малко от 7, тази среда или разтвор е кисела, а ако е по-голяма от 7, се счита за основна или алкална.

Всички части на тялото имат собствено физиологично рН, различно помежду си: например рН на кожата е приблизително 5,5 (леко киселинно), а вагиналното рН е около 4,5 при жени в детеродна възраст.
Физиологичното рН на всяка част от тялото трябва да се спазва и / или да се възстановява при промяна. По този начин продуктите за хигиена и грижа, които трябва да се използват върху кожата и в интимната зона, не могат да бъдат еднакви, тъй като продуктът трябва да има рН, съвместимо с областта на тялото, където е предназначен да се прилага.

Колко важно е вагиналното pH?
От пубертета започва хормонално производство на естрогени, които водят до отделянето на млечна киселина. Тази млечна киселина е много важна, тъй като ще подкисли интимната зона, понижавайки нейното рН до 4,5.

Това рН, което е физиологичното рН на интимната зона на жените в детеродна възраст, е съществено условие, тъй като насърчава развитието на бактерии, гъбички и други полезни микроорганизми (т.нар. „Сапрофитна флора“), които предотвратяват развитието на вредни микроорганизми и по този начин предпазват интимната зона.

Ако това физиологично рН се промени, лесно може да се създаде среда, благоприятна за растежа на вредните микроорганизми в интимната зона. Ето защо е толкова важно да го уважаваме и поддържаме.

Как варира рН на вагината по време на живота на жената?
• При новороденото рН на интимната зона е киселинно (4-5) поради влияние на майчините естрогени, наследени от майката.
• През детството кожата в интимната зона е много тънка и незащитена.
• Все още няма производство на естрогени, така че рН на тази област все още е алкално (над 7).
• От пубертета до менопаузата, с началото на производството на естроген, рН на интимната зона става киселинно (4.5). Наличието на полезни микроорганизми (развита сапрофитна флора), които произвеждат млечна киселина, предпазва тази зона от външно замърсяване и инфекции на този етап от живота.
• По време на бременност, поради повишената концентрация на естрогени, има известна хиперацидност в интимната зона (рН може да спадне до 3,5), което може да доведе до някои симптоми на парене и от време на време сърбеж;
• В менопаузата, поради спирането на производството на естроген, рН се увеличава и може да стане алкално.

Как да възстановите рН на интимната зона, когато тя е променена?
Понякога рН на интимната зона на жената се променя. Това се дължи главно на някои фактори като:
• Хигиена с неподходящи продукти, които променят вагиналния физиологичен баланс, с агресивни химически повърхностноактивни вещества или рН, различно от физиологичното рН на интимната зона (рН 4,5);
• Антибиотични лечения за дълго време или слаби състояния на имунната система;
• Прием на определени орални контрацептиви;
• Използване на хигиенни кърпи или тампони с оклузивен ефект и синтетично бельо;

Тази промяна в pH може да предизвика развитието на вредни микроорганизми, което води до появата на симптоми на сърбеж, зачервяване и усещане за парене в интимната зона.

За да се възстанови рН на интимната зона и да се облекчат тези симптоми, е от съществено значение да се използват подходящи продукти за хигиена и интимна грижа, които възстановяват физиологичното рН, както и сапрофитната флора на гениталната област.

Продуктите, които трябва да се използват, когато има тези симптоми на дразнене, сърбеж и зачервяване, трябва след това да имат леко алкално рН, за да се намали хиперацидността, характерна за този тип ситуация и по този начин да се възстанови физиологичното рН.

Какво pH да изберете за вашето решение за интимна хигиена?
Трябва да изберете своя продукт за лична хигиена според етапа от живота, в който се намирате:
• За ежедневна интимна хигиена на момичето, след като оставите пелената до първата менструация, трябва да изберете продукт, който поддържа и възстановява физиологичния баланс и физиологичното рН на външната интимна зона на момичето, леко алкално или основно - над 7 - подсилващо естествена защита срещу външно замърсяване и която едновременно оказва анти-дразнещо и противовъзпалително действие, като по този начин позволява да се облекчат някои симптоми, които могат да присъстват, като усещане за парене и сърбеж.
• За ежедневната интимна хигиена на жените от юношеството и през цялата фертилна фаза трябва да търсим продукт, който да зачита физиологичния баланс на външната интимна зона и който има рН, равно на физиологичното рН на интимната зона, което в този момент стадийът е кисел (около 4,5) и запазва сапрофитната флора. Тя трябва да има способността да възстановява екосистемата на външната интимна зона, когато е променена и все пак да възстановява способността на тази зона да се защитава от външно замърсяване.
• Ако имате симптоми на сърбеж, зачервяване или усещане за парене в интимната област, това означава, че рН на тази област е променено. В този случай е от съществено значение да се използват подходящи продукти за хигиена и интимна грижа, които възстановяват физиологичното рН, както и сапрофитната флора на гениталната област.
Те трябва да имат леко алкално рН, за да намалят киселинността, характерна за този тип ситуация.

Те също така трябва да насърчават облекчаването на симптомите, тоест да намалят зачервяването и дразненето, усещането за парене и сърбеж и едновременно да упражняват успокояващо и защитно действие.

Има ли продукт от серията Cannaderm с адекватно рН за ежедневна интимна женска хигиена?
Intime е емулсия предназначена за поддържане на хигиената на интимните части при възрастни. Природната формула с леко кисело pH регулира общото състояние на лигавицата на интимните части и намалява усещанията за сърбеж или парене. Правилната грижа за интимните части предотвратява възпаление и инфекции (микози). Новата формула е създадена за поддържане на личната хигиена както за жени, така и за мъже. Безопасен за бременни и кърмачки.

Нанася се на ръцете, втрива се в кожата и се оставя да действа за кратко. След това се изплаква обилно с вода! Подходящ за интимна хигиена за мъже и жени, също така след посещение на плувен басейн, сауна, лечение с антибиотици и др.

Активни съставки включват конопено масло, пантенол, грейпфрут семена.